Блог секция Урология

Трансуретрална (безкръвна) резекция на 4.5 см тумор на пикочния мехур

Трансуретрална (безкръвна) резекция на 4.5 см тумор на пикочния мехур

Туморите на пикочния мехур са едно от често срещаните ракови заболявания и заемат четвърто място по честота, след рака на простатата, белите дробове и дебелото черво.

Най-често използваният метод за лечението на началните стадии на рака на пикочния мехур е т.нар. трансуретрална резекция (или ТУ-ТУР). Това е хирургическа манипулация, която се извършва през пикочния канал (уретрата), от къде произхожда и името и (трансуретрална), като не се налага да се правят разрези на кожата. Тъй като при този тип интервенции, за проникване в тялото се използват естествените отвори на тялото, те се наричат ендоскопски (или безкръвни).

Рак на пикочния мехурПри самата операция се използва специален инструмент, наречен резектоскоп, с който се прониква в уретрата и оттам в пикочния мехур. Резектоскопа е снабден с оптична система, която позволява десетократно увеличение и много ясен образ на оперативното поле. Туморната формация се изрязва, с помощтта на т.нар. резекционна бримка, по която преминава монополярен ток.

На клипа вижда туморната формация, която е с размери 4.5 см., разрастваща се навътре към пикочния мехур и с форма наподобяваща на цветно зеле. Д-р Василев постепенно изрязва тумора на марки пърченца, подобно на косене на трева. Целта на операцията тумора да се изреже до здрава тъкан, заедно с част от помърхностния слой на стената на мехура, без разбира се тя да се перфорира. На края, изрязани участък се коагулира, за да се предотврати последващи кървене.

Автор: Д-р Васил Василев