Безкръвни операции

През последните години, с развитието на технологиите и огромния технически прогрес в урологията, която е една от най-високо технологични медицински специалности, все по-често се използват т.нар. ендоскопси или безкръвни операции. Общото при тях, е че се използват естествените отвори на тялото, за достигане до органите на пикочо-отделителната система, което позволява използването на лазери, ток или плазма за извършване на различни манипулации, без да се нарушава целостта на тялото – например лазерно разбиване на камъни, операции на простата или на пикочния мехур.

Развитието на технологиите позволи извършването на големи урологични операции с лапароскопски достъп, при който през няколко малки дупчици на тялото се отстранява простатата, бъбрека или пикочния мехур, което значително намалява болничният престой на пациентите, както и периода на възстановяване и връщането към обичайното им ежедневие.

Кратък видео-клип на лазерно разбиване на 3 камъка в уретера.

Научете още за лазерите и безкръвните операции в урологията.

laser-vassilev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>